3.1 De guldenreeks van Oxenaar

Sinds 1814 is de Nederlandse Bank verantwoordelijk geweest voor het uitbrengen van bankbiljetten en muntgeld in Nederland. Voordat de biljettenreeks van Ootje Oxenaar uitkwam zijn er al zo’n 35 verschillende series van biljetten geweest. Het ontwerpen van een bankbiljet gebeurde vaak door een enkele persoon. Deze persoon werd door de DNB zelf gevraagd of via een wedstrijd gekozen. Het kwam ook vaak voor dat dit door drukkerij Joh. Enschedé zelf werd geregeld. Drukkerij Joh. Enschedé, in Haarlem, is al vanaf het begin verantwoordelijk voor het drukken van alle bankbiljetten van Nederland.

Na de serie die ontworpen is door Eppo Doeve besloot de Nederlandse Bank rond 1960 om weer een nieuwe serie uit te brengen. Doeve was een ontwerper  die niet veel aandacht bestede aan het drukproces. Hierdoor verzocht drukkerij Joh. Enschedé aan de Nederlandse Bank om te kijken naar een ontwerper die: “zonder daardoor minder kunstenaar te zijn – bereid en in staat is de specifieke eigenaardigheden van de geldswaardige druktechniek volledig in zijn ontwerp te integreren. Het zal zich liefst van die eigenaardigheden moeten bedienen als artistieke uitdrukkingsvorm in plaats van ze als hinderlijke beperkingen te ervaren”. 4

Er werden drie verschillende ontwerpers gevraagd om een voorstel te doen, waaronder Oxenaar. Van zijn inzending werd het volgende gezegd: “Oxenaars inzending maakt duidelijk dat hij zonder opvallend modern te willen zijn een serie bankbiljetten kan vervaardigen die het kenmerk van onze tijd dragen en zowel in ons land als daarbuiten veel waardering zullen vinden.” 5 Oxenaar mocht vervolgens de opdracht gaan doen. Het eerste biljet welke hij zou gaan vervangen is die van 5 gulden. Omdat dit biljet van Doeve als eerste op een nieuwe machine bij de drukkerij was gedrukt en qua drukwerk het minst goed gelukt is.

De Nederlandse Bank stelde als eis dat er in het ontwerp een portret zou worden opgenomen, bij voorkeur een historische figuur. Het thema moest ‘nationaal’ zijn en het publiek aanspreken. Zelf hadden ze al wat ideeën voor een thema gegeven, zoals vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis, presidenten van de Nederlandsche Bank, Erflaters in het algemeen en zeehelden. 6

Verder>

1. Inleiding

Geld is iets waar bijna iedereen in onze westerse samenleving mee… Lees meer »

2. Bankbiljetten

Geld heeft een lange en rijke geschiedenis. Het is iets wat Lees meer »

3.1 De guldenreeks van Oxenaar

Sinds 1814 is de Nederlandse Bank verantwoordelijk geweest Lees meer »

3.2 De ontwerpen van Oxenaar

Ootje Oxenaar heeft een serie van negen verschillende bankbiljetten Lees meer »

3.3 De guldenreeks van Drupsteen

Nadat de serie van Oxenaar in de roulatie was gebracht werd Oxenaar Lees meer »

3.4 De ontwerpen van Drupsteen

Centraal staat bij de serie van Drupsteen dat hij de technologie, Lees meer »

3.5 Filosofie over de gulden

De Duitse filosoof en socioloog Georg Simmel heeft een boek Lees meer »

3.6 Mediatheorie over de gulden

Er zijn veel theorieën over media maar, voor zover ik weet, Lees meer »

4. De euro

De Euro bestaat al sinds januari 1999. Tot 2002 was de euro nog Lees meer »

4.1 De euroreeks van Kalina

Voor het ontwerp van de euro werd een soort ontwerpwedstrijd Lees meer »