5.3 Mediatheorie over de pinpas

De pinpas is een product dat wordt uitgegeven door de verschillende banken. Het is iets dat je krijgt wanneer je een bankrekening opent. Het wordt dus niet in zulke grote oplagen uitgegeven als bijvoorbeeld de bankbiljetten. Ook wordt de pinpas frequenter uitgegeven dan de bankbiljetten. De pinpas wordt uitgegeven wanneer men een nieuwe rekening opent, terwijl een serie bankbiljetten een veel langere tijd moet meegaan. Daarnaast is de pinpas een medium waarmee het mogelijk is om een ‘digitale’ betaling te verrichten. Het proces van het geld overschrijven van de ene naar de andere rekening wordt door de computer geregeld.

Deze drie eigenschappen van de pinpas; het is een product van verschillende banken, het wordt regelmatig opnieuw uitgegeven en het verzorgt ‘digitale’ betalingen, zijn kenmerkend voor het medium en bepalen dan ook de vormgeving ervan (the medium is the message). Bij de Europas met vervaljaar 1992 is te zien dat het een product van een bank is. Wanneer het een nationaal product zou zijn zou er nooit gekozen worden voor een specifiek voetbalteam, zoals nu wel het geval is. De bank sponsort dit voetbalteam en gebruikt dit als marketingmiddel. De logo’s en het hologram aan de rechterzijde doen ons eraan herinneren dat het gaat om een pinpas. Ook de vormgeving van deze pas komt helemaal voort uit ‘the medium is the message’. Dit medium hoeft niet te worden voorzien van echtheidskenmerken. Daarom is het mogelijk om een full colour afbeelding van een een voetballer te plaatsen zonder andere grafische elementen.

Bij de europas met vervaljaar 1999 is de vormgeving afgestemd op ‘the medium is the message’. Het laat met een grote hoeveelheid een wereld van computerpixels suggereren, wat waarschijnlijk moet verwijzen naar het digitale aspect van dit medium.
 
 

Hermediatie

De informatie van het oude medium wordt meegenomen in het nieuwe medium, bij de pinpas is dit ook het geval. De voorloper van de pinpas was de pas die je moest laten zien bij het betalen met een eurocheque. Men was dus niet geheel onbekend met het betalen met een pas. De handtekening die moest worden gezet bij de eurocheque werd vervangen door de PIN (Persoonlijke Identificatie Nummer). Vanaf toen was het mogelijk om met de pinpas zelfstandig de betaling te verrichten. De introductie van de pinpas viel samen met de groei van de IT-sector. Internet werd steeds meer gebruikt en men raakte steeds meer vertrouwd met digitale middelen. Omdat de pinpas een veiligere oplossing was dan zijn voorganger en het gelanceerd is in de internet/computer-revolutie was het voor de gebruikers geen hele grote stap om hiervan gebruik te maken. Natuurlijk moest het wel wennen dat er vanaf nu met een vier-cijferige code betaald kon worden.

Als je de pinpas vergelijkt met de bankbiljetten valt op dat bij het formaat de verhouding nog steeds hetzelfde is gebleven. Er had ook gekozen kunnen worden voor bijvoorbeeld een vierkante pas maar aangezien we al zo gewend zijn aan het liggende formaat van de bankbiljetten is de pinpas ook zo. Ook qua vormgeving zijn er dingen te herleiden naar de vormgeving van bankbiljetten: bij de europassen van de ABN Amro staat aan de rechterzijde een soort logo met EC erin. De lijnvoering die achter EC is geplaatst doet sterk verwijzen naar de vormgeving van bankbiljetten.

Verder >

1. Inleiding

Geld is iets waar bijna iedereen in onze westerse samenleving mee… Lees meer »

2. Bankbiljetten

Geld heeft een lange en rijke geschiedenis. Het is iets wat Lees meer »

3.1 De guldenreeks van Oxenaar

Sinds 1814 is de Nederlandse Bank verantwoordelijk geweest Lees meer »

3.2 De ontwerpen van Oxenaar

Ootje Oxenaar heeft een serie van negen verschillende bankbiljetten Lees meer »

3.3 De guldenreeks van Drupsteen

Nadat de serie van Oxenaar in de roulatie was gebracht werd Oxenaar Lees meer »

3.4 De ontwerpen van Drupsteen

Centraal staat bij de serie van Drupsteen dat hij de technologie, Lees meer »

3.5 Filosofie over de gulden

De Duitse filosoof en socioloog Georg Simmel heeft een boek Lees meer »

3.6 Mediatheorie over de gulden

Er zijn veel theorieën over media maar, voor zover ik weet, Lees meer »

4. De euro

De Euro bestaat al sinds januari 1999. Tot 2002 was de euro nog Lees meer »

4.1 De euroreeks van Kalina

Voor het ontwerp van de euro werd een soort ontwerpwedstrijd Lees meer »