5.1 De ontwerpen van de pinpas

Een pinpas wordt uitgegeven door de banken. Elke bank brengt z’n eigen pinpas uit en elke pinpas is dan ook voorzien van andere vormgeving. Er is niet meer, zoals bij de bankbiljetten, één vaste vormgeving. Ook werd de pinpas niet in zulke grote oplagen als de bankbiljetten uitgegeven en dus was het mogelijk om regelmatig de vormgeving van de passen te vernieuwen. Om een indruk te krijgen van de vormgeving van de betaalpassen heb ik een analyse gedaan van een drietal verschillende pinpassen van de ABN Amro Bank. Helaas is over de ontwerpers van deze betaalpassen vrijwel niets bekend. Het zal dus aankomen op mijn eigen interpretatie.
 

ANB Amro Europas 1

Deze bankpas met z’n vervaldatum in 1992 staat helemaal in het teken van voetbalclub Ajax. ABN Amro sponsorde deze club en wanneer je een bepaalde rekening opende kreeg je hierbij o.a. deze betaalpas. De reden waarom ABN Amro zich met deze club wilde profileren was waarschijnlijk omdat het team vaak overwinningen behaalde. Dat geld wordt gebruikt als marketingmiddel is niet nieuw, zo werd al in 1926 het bankbiljet in het thema geplaatst van de scheepsvaart om dit bij de Nederlanders te promoten.

Het vernieuwende aan dit ontwerp t.o.v. de bankbiljetten is dat er gebruik is gemaakt van een full colour afbeelding. Bij de pinpas is het niet meer belangrijk dat de vormgeving ervoor zorgt dat het namaken moeilijker wordt. De pas werkt alleen in combinatie met een pincode, daarin zit de veiligheid. De veiligheidseisen van de bankbiljetten, die zo bepalend waren voor de vormgeving, gelden dus niet meer voor deze betaalvorm. Je ziet rechtsboven wel een logo staan, deze is enigszins te herleiden naar de bankbiljetten. De achtergrond van dit logo bestaat uit een dunne lijn die zichzelf herhaald. Onder dit logo is een hologram geplaatst. Deze hologram is waarschijnlijk geplaatst om de pas een formaliteit te geven. Door zo’n hologram onderscheidt deze pas zich van passen waarmee je niet kunt betalen.


 
 

ANB Amro Europas 2

Deze ABN Amro pas is weer heel anders dan die hiervoor beschreven. Deze pas, met vervaljaar 1999, is niet gekoppeld aan een team o.i.d. De vormgeving laat een abstracte vorm zien. De achtergrond van de pas is verdeeld in twee vlakken, met in het midden een golvende lijn. Het is opgebouwd uit allemaal verschillende blokjes, dit moet waarschijnlijk verwijzen naar het digitale van het geld. De blokjes staan voor de pixels die typerend zijn voor de computer. Met deze pas was het mogelijk om te chippen, vandaar de chip aan de linkerzijde. Verder is naast de logo’s en het hologram het logo van Airmiles geplaatst. Waarschijnlijk was het mogelijk om Airmiles met je pinpas te sparen.


 
 

ANB Amro Wereldpas

Deze bankpas is voorzien van cirkels met een bepaalde uitsnede die ervoor zorgen dat het een middelpunt krijgt. Waarschijnlijk zal dit staan voor dat er met de pas wereldwijd kan worden betaald, de pas staat in het centrum van de wereld. De herhalende lijnen die bij de cirkel zijn geplaatst hebben wel een link naar de bankbiljetten. De patronen die werden gebruikt om namaak tegen te gaan komen hier ook weer terug.

In het kader rechtsboven staat in een vlak een afbeelding van een hand met daarin een wereldbol. Ook dit verwijst weer naar de mogelijkheid om met de pas wereldwijd te betalen, of misschien betekent het ook wel dat met de pas (bijna) alles te koop is. Verder is in de hologram ook weer een wereldbol afgebeeld.

Verder >

 

1. Inleiding

Geld is iets waar bijna iedereen in onze westerse samenleving mee… Lees meer »

2. Bankbiljetten

Geld heeft een lange en rijke geschiedenis. Het is iets wat Lees meer »

3.1 De guldenreeks van Oxenaar

Sinds 1814 is de Nederlandse Bank verantwoordelijk geweest Lees meer »

3.2 De ontwerpen van Oxenaar

Ootje Oxenaar heeft een serie van negen verschillende bankbiljetten Lees meer »

3.3 De guldenreeks van Drupsteen

Nadat de serie van Oxenaar in de roulatie was gebracht werd Oxenaar Lees meer »

3.4 De ontwerpen van Drupsteen

Centraal staat bij de serie van Drupsteen dat hij de technologie, Lees meer »

3.5 Filosofie over de gulden

De Duitse filosoof en socioloog Georg Simmel heeft een boek Lees meer »

3.6 Mediatheorie over de gulden

Er zijn veel theorieën over media maar, voor zover ik weet, Lees meer »

4. De euro

De Euro bestaat al sinds januari 1999. Tot 2002 was de euro nog Lees meer »

4.1 De euroreeks van Kalina

Voor het ontwerp van de euro werd een soort ontwerpwedstrijd Lees meer »