5. De pinpas

Op het gebied van het girale geld was de gegarandeerde betaalcheque de eerste grootste vernieuwing. In 1967 kwamen handels- en landbouwkredietbanken met een dergelijke cheque. De cheques waren te verkrijgen met een maximaal bedrag van 50 gulden. Bij de cheques kreeg men een persoonlijke betaalpas, deze diende als legitimatie. Bij het betalen met een cheque moest deze worden getoond. De betaalcheque werd positief ontvangen bij de Nederlanders. De banken zorgden voor flinke promotie van de cheque, met bijvoorbeeld tv-reclamespotjes.

In 1973 werd er een nieuw soort cheque geïntroduceerd: de eurocheque. Het verschil met de andere betaalcheque was dat deze tot een bedrag van 300 gulden kon worden gegarandeerd. Wel moest voor dit betaalmiddel worden betaald. Dit was voor het eerst in de geschiedenis dat er geld betaald moest worden om iets te betalen. Toen in 1982 de pinpas werd geïntroduceerd werd al snel niet meer betaald met de cheques.

Voordat we de pinpas in Nederland kregen was het al mogelijk om met de creditcard te betalen. Dit betaalmiddel uit de Verenigde Staten was eerst bedoeld als ‘Travel and Entertainment Card’. De kaart kon worden gebruikt voor het betalen van benzine en vrijetijdsbesteding. Rond 1995 was de creditcard uitgegroeid tot een normaal betaalinstrument. Het was dus niet compleet nieuw dat er betaald ging worden met ‘plastic’.

De pinpas is een ‘debitcard’, dat wil zeggen dat er direct van een bankrekeningen wordt afgeschreven. De pas die als legitimatie diende bij de betaalcheque werd midden jaren tachtig voorzien van een magneetstrip, met daarop een persoonlijk identificatienummer: PIN. Het werd mogelijk om geld uit een betaalautomaat te halen met deze pas en later kon men er aan de kassa mee betalen. Omdat de pinpas voor iedereen toegankelijk was (geen inkomenseis zoals bij creditcard) werd dit betaalmiddel een groot succes. 36

Dat steeds meer mensen met de pinpas gingen betalen was mogelijk doordat het zo’n geleidelijke overgang heeft gehad. Toch heeft het in het begin wel voor veel kritiek gezorgd. Met de opkomst van het girale geld werd het geld onzichtbaar en moest men erop vertrouwen dat het goed kwam.

Verder >

1. Inleiding

Geld is iets waar bijna iedereen in onze westerse samenleving mee… Lees meer »

2. Bankbiljetten

Geld heeft een lange en rijke geschiedenis. Het is iets wat Lees meer »

3.1 De guldenreeks van Oxenaar

Sinds 1814 is de Nederlandse Bank verantwoordelijk geweest Lees meer »

3.2 De ontwerpen van Oxenaar

Ootje Oxenaar heeft een serie van negen verschillende bankbiljetten Lees meer »

3.3 De guldenreeks van Drupsteen

Nadat de serie van Oxenaar in de roulatie was gebracht werd Oxenaar Lees meer »

3.4 De ontwerpen van Drupsteen

Centraal staat bij de serie van Drupsteen dat hij de technologie, Lees meer »

3.5 Filosofie over de gulden

De Duitse filosoof en socioloog Georg Simmel heeft een boek Lees meer »

3.6 Mediatheorie over de gulden

Er zijn veel theorieën over media maar, voor zover ik weet, Lees meer »

4. De euro

De Euro bestaat al sinds januari 1999. Tot 2002 was de euro nog Lees meer »

4.1 De euroreeks van Kalina

Voor het ontwerp van de euro werd een soort ontwerpwedstrijd Lees meer »