4.2 De ontwerpen van Kalina

Na drie verschillende fasen van beoordelingen werd uiteindelijk de ontwerpen van de Oostenrijker Robert Kalina gekozen. De jury oordeelde dat’ [...] het duidelijk Europees geld is. Hoewel het ontwerp is gebaseerd op slechts één centraal idee, munt het uit door de interessante en betekenisvolle selectie van architectonische kenmerken [...] De coupures kunnen duidelijk worden onderscheiden dankzij het geslaagde kleurgebruik en de krachtige cijfers.’ In eerste instantie werd het ontwerp van Kalina om conceptuele en niet om esthetische redenen uitgekozen. 30

De serie van euro-bankbiljetten is een duidelijke serie geworden. Met als overkoepelend thema ‘Tijdperken en stijlen van Europa’. Globaal gezien is de indeling op elk biljet hetzelfde. Elke keer wordt op de voorzijde een afbeelding geplaatst van een raam of poort, dit staat symbool voor de openheid en samenwerking in Europa. Op de achterzijde staat telkens een brug. Deze bruggen staan symbool voor de communicatie in Europa en die van Europa met de rest van de wereld. 31 Bij elk biljet is een ander tijdperk gekozen. De afgebeelde elementen, de ramen en poort en de brug, zijn in de architectonische-stijl die paste bij het bepaald tijdperk. Deze elementen zijn allemaal niet bestaand, hiervoor is gekozen om neutraliteit te houden. De kleuren van de biljetten zijn hoofdzakelijk gebaseerd op het kleurenwiel van de Zwitserse schilder en kunstdocent Johannes Itten (1888-1967). Voor elk biljet zijn tegenoverliggende kleuren gekozen, zodat ze met elkaar contrasteren.
 
 

De voorzijde

Op de voorzijde, linksboven, is de Europese vlag afgebeeld. Behalve bij die van 20 euro heeft de blauwe kleur van de Europese vlag een groot contrast met de kleur van het biljet zelf. Het lijkt mij niet dat dit een keuze is geweest van de ontwerper om dit erop te plaatsen. Waarschijnlijk was het een eis van de opdrachtgever. De sterren van de vlag zijn ook geplaatst in het midden op de voorzijde van het biljet. Deze twaalf sterren van de Europese Unie verwijzen naar de dynamiek en harmonie binnen Europa. 32 Aan de linkerzijde van de Europese vlag staat een waardecijfer. Bij dit waardecijfer zijn aantal stukken uit de cijfers weg gehaald. Aan de rechterkant van de Europese vlag staat de handtekening van de president van de Europese Centrale Bank (ECB). Boven de handtekening staan de afkortingen van de Europese Centrale Bank, in 11 talen van de Europese Gemeenschap (BCE, ECB, EZB, EKT, EKP). Linksonder en rechtsboven staan ook waardecijfers. Naast het waardecijfer linksonder staat Euro (Latijns) en Ypo (Grieks). Hierboven staat een wit vlak met daarin een watermerk. Aan de rechterzijde van het biljet staat een afbeelding van een raam of een poort.
 
 

De achterzijde

Bij elk biljet staat centraal op de achterzijde: de brug en de kaart van Europa. De brug wordt telkens linksboven geplaatst en de kaart rechtsonder. Er is besloten om uit te gaan van het geografische Europa, alle gebieden en eilanden die groter dan 400 km2 zijn, zijn afgebeeld. Aangezien het bij deze biljetten gaat om grootschalige offsetdruk was het niet mogelijk om de gebieden af te drukken die kleiner waren van 400 km2. Omdat de biljetten ook in gebieden buiten het geografische gebied van Europa zouden circuleren moest de kaart zo geplaatst worden dat die er ook op pasten. Noord-Afrika werd afgebeeld vanwege de Spaanse bezittingen Ceuta en Melilla en de Canarische Eilanden. De Franse overzeese departementen Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique en Réunion werden in aparte vakjes opgenomen. 33
De waardecijfers op de achterzijde van het biljet staan in alle vier hoeken. Rechts van het waardecijfer linksonder staan weer de woorden Euro en Ypo en weer rechts hiervan staan de vakjes met daarin de Franse overzeese departementen. Linksonder staan de sterren van de Europese vlag.
 
 
 
 

5 euro – klassiek


 
 

10 euro – romaans


 
 

20 euro – gotisch


 
 

50 euro – renaissance


 
 

100 euro – barok en rococo


 
 

200 euro – ijzer- glasarchitectuur


 
 

500 euro – moderne 20ste-eeuwse archtitectuur


 
 

Verder >

1. Inleiding

Geld is iets waar bijna iedereen in onze westerse samenleving mee… Lees meer »

2. Bankbiljetten

Geld heeft een lange en rijke geschiedenis. Het is iets wat Lees meer »

3.1 De guldenreeks van Oxenaar

Sinds 1814 is de Nederlandse Bank verantwoordelijk geweest Lees meer »

3.2 De ontwerpen van Oxenaar

Ootje Oxenaar heeft een serie van negen verschillende bankbiljetten Lees meer »

3.3 De guldenreeks van Drupsteen

Nadat de serie van Oxenaar in de roulatie was gebracht werd Oxenaar Lees meer »

3.4 De ontwerpen van Drupsteen

Centraal staat bij de serie van Drupsteen dat hij de technologie, Lees meer »

3.5 Filosofie over de gulden

De Duitse filosoof en socioloog Georg Simmel heeft een boek Lees meer »

3.6 Mediatheorie over de gulden

Er zijn veel theorieën over media maar, voor zover ik weet, Lees meer »

4. De euro

De Euro bestaat al sinds januari 1999. Tot 2002 was de euro nog Lees meer »

4.1 De euroreeks van Kalina

Voor het ontwerp van de euro werd een soort ontwerpwedstrijd Lees meer »